Livscoaching AF

 

 

Taktil massage – beröring som hjälper diabetiker

Studier där blodprov tagits före och efter massagebehandlingen visar att patienternas blodsocker sjönk. Sänkningen av blodsockret höll i sig i tre månader efter avslutad behandling. Detta hävdar Katarina Andersson, sjuksköterska och forskare vid Centrum för Allmänmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, ansvarig för en pilotstudie för kvinnor med diabetes typ 2.

Behandlingen kan inte ersätta medicin men kanske förebygga sjukdomen och fördröja insättningen av medicin hos dem som just fått diabetes.
Studien är publicerad i Open Diabetes Journal . (publicerad redan 2004).

Axel Karlsson, medförfattare till studien och doktor i medicinsk vetenskap som bloggar om hälsorelaterad forskning säger:
"Typ 2 diabetes som personerna som deltog i studien hade, ökar lavinartat i Sverige, som en följd av felaktig livsstil och för mycket stillasittande. Troligtvis är stress också inblandat i uppkomsten av typ 2 diabetes. Därför vore det inte så konstigt om avslappning skulle kunna ge effekter.

Docent Per Wändell vid centret för familjemedicin vid Karolinska Sjukuset menar att vi behöver bredda behandlingsarsenalen för att rå på olika aspekter av diabetessjukdomen och där kan taktil massage vara bra för vissa patienter.

Källa: Ulla Ernström, Tidningen Diabetes


Tillbaka>>


Sidan uppdaterad 2012-05-24 - Sidansvarig:Mona Lundström